Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Elfte Augustigruppens 50-årsjubileum.

En sommardag 1970 träffades fyra tonårsgrabbar för att skildra deras hemstad Lidköping under ett dygn. Det råkade bli den elfte augusti och de började tidigt på morgonen att fotografera bagarna på konditoriet när de gjorde dagens bullar och bröd.

Därefter följde de när rälsbussen gjordes iordning för dagens turer och så fortsatte de fotografera dagens händelser ända tills den siste raggaren gjort sitt sista varv runt torget.

Sedan följde några hektiska dagar i mörkrummet med framkallning och kopiering. Resultatet visades sedan i Domus skyltfönster på gågatan i centrala Lidköping.

Utställningen uppskattades av de förbipasserande och det gav blodad tand.

Nästa år, 1971, upprepades det hela, men nu koncentrerade de sig på det rivningshotade kvarteret Pluto. Man ville ersätta de gamla, pittoreska husen med en betongklump innehållande en köpgalleria med parkeringsplatser på taket…

Gruppen fortsatte under 1970-talet att fotografera miljöer med människor runt om i Skaraborg. Det blev järnvägslinjen Lidköping–Mariestad, det nybyggda Kärnsjukhuset, en söndag i Skara, 400 mil Vänerstrand, vägar på Billingen, Göta Kanal och E3:an mellan Jung och Skara…

I år är det 50-årsjubileum och det uppmärksammas av gruppen med en utställning på Hellekis Säteri som har vernissage den 21 juni. Utställningen pågår till den 23 juli.

Utställningen möjliggörs av ett bidrag från Sparbanksstiftelsen, Lidköping och medarrangörer är Lidköpings Konstförening, Vänermuseet och Västergötlands Museum.

Gruppbilden är tagen 1972 då Per-Arne Svensson, Björn Ahlén, Per Lindström och Henrik Ahlén dokumenterade Kinnekullebanan. Bilderna visades bland annat på Hällekis station och ombord på de rälsbussar som då trafikerade sträckan Lidköping–Mariestad.

Share This Wonderful Life Event!